Gör ett program med oss

Vad är äkta och vad är fejk? Vad visar egentligen de bilder vi ser?

I takt med den raketsnabba teknikutvecklingen ägnar de seriösa medierna mer tid och möda än någonsin åt att försöka fastställa äktheten i de bilder och historier som sprids på nätet. Alla de stora internationella nyhetsbyråerna jag träffat under 2015 talar om detta – givetvis en global fråga.

På ett sätt lever vi i skrönornas guldålder. Med ett vasst bildbehandlingsprogram kan man komma långt med förfalskningar – som lätt sprids brett. Falska historier blir sanningar, och motbevisen kan dröja. Om de ens kommer fram.

Därför är fakta, källkritiken – det omsorgsfulla journalistiska hantverket – viktigare än någonsin.
Vi gör vad vi kan och anstränger oss maximalt. Våra ambitioner är höga. Det är också därför vi satsar mer på Kalla fakta, Sveriges äldsta tv-program för granskande journalistik. Reportagen får ta tid, de får kosta pengar och vi lägger stora resurser på säkerhet eftersom det journalistiska arbetet är mer utsatt och riskfyllt än någonsin.

Vi vill alltså mycket, men vi inser också en sak: Alltför många historier berättas aldrig. Många angelägna reportage skulle kunna göras, men de blir inte av. Många som bor i detta land ser, hör och tycker saker som förtjänar större uppmärksamhet och en ordentlig granskning som tar sig igenom ”bruset”.

Därför öppnar vi nu dörren och uppmanar: Hör av dig till oss. Vi vill inte bara ha dina tips – vi vill ha dig med på tåget. Vi söker dig som är samhällsintresserad och har en tydlig idé om vad som borde granskas, något som inte har gjorts av någon annan. Du är inte journalist och har kanske drömt om att få göra ett reportage ”på riktigt”, du vill komma in i en redaktionell miljö och lära dig mer.

Vi säger: Varför inte? Om allt klaffar gör vi ett program ihop. Du tar del i arbetet med vår redaktion och våra redaktörer. Du får stöd, vägledning och en chans att forma reportaget. Från ax till limpa. Under arbetet kommer du även att få träffa företrädare Föreningen grävande journalister, som har intressanta kurser och mycket kompetenta föreläsare.

Så tveka inte: Hör av dig till oss på: kalla.fakta@tv4.se eller facebook.com/kallafakta Vi vill höra din historia.