Namnpubliceringar i exceptionella situationer

Sverige har höjt hotnivån i landet till den näst högsta nivån. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög, enligt den bedömning som Säpo gjorde i samband med offentliggörandet av den förhöjda nivån den 18 november. Orsaken till denna historiska bedömning är att flera personer som stridit för terrorsekten IS i Syrien antas ha återvänt till Sverige för att utföra terrorattentat. En person som polisen sökt över hela landet är den man som bland andra TV4Nyheterna namngav, också kallad “22-åringen”. Han anhölls i sin frånvaro, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott, och kunde gripas den 19 november efter att många medier offentliggjort hans namn och bild. Publiceringarna kan antas ha snabbat på den process som nu lett till att mannen avförts från utredningen. Han är fri från misstankar. Säpo bedömer samtidigt att den höga hotnivån i Sverige kvarstår.
TV4Nyheterna brukar inte namnge misstänkta brottslingar. Undantag görs dock emellanåt och i exceptionella situationer. Detta har varit en sådan. Allmänintresset har varit – och är – mycket stort. Därför berättade vi under söndagen – med mannens namn och bild – också tydligt att han inte längre är misstänkt i denna utredning. Från och med måndagen den 23 november refererar vi till honom som “22-åringen”.