Webb-tv som man orkar med


TV4Nyheterna: Snabbast upp i liveläge efter chockbeskedet om David Bowies död. Men inte bara snabbhet räknas.

Nyhetsåret 2016 har nu sparkat igång på allvar med en viktig och upprörande rapportering om förkastliga sexövergrepp. Vid sidan om det är det ingen tvekan om att Aftonbladets avslöjande om skandalerna inom Kommunal utgör årets hittills viktigaste journalistik.

Gemensamt för dessa ämnen – och alla andra – är att stora traditionella medier som förut mest spred sina nyheter med text och stillbild nu i allt större utsträckning gör det i rörlig form. Detta har pågått länge men trenden fortsätter och blir hela tiden tydligare.

När gamla tidningsredaktioner ställer om i kampen för överlevnad är valet självklart: Berättandet i rörlig bild tar över. Det satsas stora pengar på att bygga studios, rekrytera folk och vidareutbilda journalister för att klara kravet från användarna. Under 2015 var det många stora ord inte minst från kvällstidningarna om snabbhet och omfattningen på sändningarna. Snabbhet är viktigt, och ett tag fanns måhända en strukturell skillnad i snabbhet mellan till exempel kvällspressen och traditionella etermedier.

Så är det inte längre, skulle jag hävda. I alla fall inte när det gäller TV4Nyheterna. Några exempel bara från den senaste veckan: Vi var kvickast upp i livesändning både när det gäller David Bowies död och bombdådet i Jakarta. Vi sände live i TV4 Play samtidigt som de vanliga morgonsändningarna pågick i den linjära tv:n – en självklarhet för oss.

En spaning för 2016 är att allt fler redaktioner kommer att bli snabbare upp i liveläge när något inträffar. Även SVT kommer att bli bättre här, helt säkert.

Vad händer då när det inte längre skiljer något i snabbhet mellan alla dessa redaktioner som förmedlar nyheter i rörlig bild?

Kvalitet och förmåga att berätta kommer att avgöra. Som användare måste man orka titta mer än några minuter. Tomt omtuggande med någon programledare/reporter som till varje pris ska hålla igång en sändning kommer att väljas bort. Eviga studiosekvenser där någon hänger över en lap top och läser tweets likaså. Användarnas krav ökar, som nyhetsförmedlare måste vi leva upp till förväntningarna.

TV4Nyheterna har skildrat omvärlden i ett kvarts sekel med rörlig bild som verktyg. Vi förnyar ständigt vårt sätt att berätta med ny teknik och med nya former. Vi kommer att göra allt för att bli ännu bättre och för att vara den redaktion som användarna väljer, oavsett när något sker och vilken plattform man då råkar ha i närheten.

Det ska bli mycket spännande att se hur det blir på andra redaktioner. Förmodligen ökar kvaliteten överlag, till gagn för alla användare. Det finns nämligen ingen annan väg, om man vill finnas kvar som trovärdig nyhetsförmedlare.