Vi maratonbevakar politiken i USA


Personligen tycker jag TV4Nyheternas grafiker har gjort ett strålande arbete med vårt grafiska koncept inför USA-valet. Kommer att synas i många former och sammanhang från och med nu.

Ingen hade trott det, men han står kvar. ”Pajasen” Donald Trump – ”Hjälten” om man frågar anhängarna. Han var helt uträknad på förhand men har fortfarande tätplatsen bland republikanska presidentkandidater, enligt opinionsmätningarna.

Men håller det? Kan karln verkligen klara sig hela vägen?

Och kan demokraternas Hillary Clinton hålla undan från utmanaren Bernie Sanders, USA:s svar på Jonas Sjöstedt (V)?

Beskeden kommer i de så kallade primärvalen. Alla som är något sånär intresserade av USA och politik väntar nu på primärvalen.

Det är i korthet de val där delstaternas invånare lägger sin röst på partiernas delegater, som sagt vilka presidentkandidater de håller på. Senare på året väljer delegaterna partiernas presidentkandidater inför själva presidentvalet den 8 november. Det sker under de så kallade konventen. Primärvalen rullar på fram till juni – och tisdagen den 1 februari drar allt igång i Iowa. (Just Iowa har ett så kallat nomineringsmöte, som fungerar lite annorlunda än val där folk röstar i vallokaler.)

Det är alltid spännande inför primärvalen – inte minst Iowa – men frågan är om det inte är extra intressant den här gången. Fältet är mer öppet än på många år. Ytterligheternas år.

Därför spänner också TV4Nyheterna musklerna mer än någonsin i vår primärvalsbevakning.
Det blir en mastodontrapportering från både Iowa, New Hampshire den 9 februari och den så kallade Supertisdagen den 1 mars, då tolv delstater går till val samma dag.

Våra team, med USA-korrarna Rolf Porseryd och Staffan Ahlström i spetsen, kommer att ge resultat, fördjupning och analys direkt när det händer. I studion är det laddat med smarta gäster, kunniga TV4-profiler, maffig grafik och en lång radda inslag – allt rattat av våra proffsiga programledare Anna Lindmarker och Thomas Ritter.

För den som vill och har tid finns vi där i 15 timmar i sträck – minst – varje gång.
Nu närmast, den 1 februari, drar vi igång med start klockan 16.00. Vi kör hela kvällen, natten och in på morgontimmarna då Nyhetsmorgon startar klockan 06.00.
Självklart går hela sändningen TV4 Play, om du vill mobilkolla. Men varje nagelbitare sänds också i den traditionella tv:n i TV4 från midnatt till 04.30.

Och det roliga är: Sedan laddar vi för konventen.
Men det återkommer vi till.