Vad vi rapporterar och inte rapporterar

Ett jordskalv inträffade sent i lördags kväll. Epicentrum låg nästan 5 mil öster om Kinnbäck, 6 mil sydost om Piteå och 8 mil nordost om Skellefteå. Skalvet var kraftigt och kändes över mycket stora ytor. Rapporter har kommit in från vitt skilda orter, från Arvidsjaur i norr till Umeå i söder, enligt Norran.

TV4Nyheterna rapporterade om skalvet kort efter att det inträffat. Rapporteringen skedde i TV4Nyheterna live i TV4 Play – normal nyhetsbevakning vid den tiden på dygnet, med andra ord.

I sändningarna dagen därpå var nyheten dock inte med. Det fick tittare att reagera och ringa TV4:s kundtjänst. Enligt ett Facebookinlägg, som delas friskt, sägs att TV4:s kundtjänst ska ha uttalat sig förringande om betydelsen av att rapportera från Sveriges norra delar, och att det skulle vara orsaken till att nyheten inte kom med. Bilden har på sina håll blivit att TV4Nyheterna skulle ”strunta i hela Norrland”.

För en redaktion med ambitionen att stå för den bredaste och mest angelägna nyhetsrapporteringen av hela vårt land vore en sådan attityd onekligen anmärkningsvärd – om den nu skulle stämma. Men den stämmer inte.

Varje dag arbetar vår redaktion från norr till söder med att just detta: Att ge en så relevant och angelägen bild som möjligt av hela Sverige. Det är få redaktioner vid sidan av public service – om ens någon? – som kan mäta sig med vår närvaro utanför de större städerna. Siffrorna talar också sitt tydliga språk: Andelen nyheter från hela landet har ökat i våra rikssändningar de senaste två åren – något vi är mycket nöjda och glada över och vill utveckla ännu mer.

Var det då fel att inte ha med jordskalvet även i de linjära morgonsändningarna?
Ja, jag har förståelse för dem som hävdar att nyheten borde varit med även där. Den borde ha uppmärksammats.

Visserligen är det viktigt att slå fast att vi, som alla andra medier nuförtiden, publicerar vårt innehåll på många olika plattformar. En del innehåll publiceras bara digitalt, exempelvis på vår sajt, och inte i den linjära tv:n. Man kan alltså inte hävda att en publicering inte ägt rum för att vi inte sänt i alla plattformar. Det är ungefär som att hävda att tidningarna inte publicerat något som bara finns på deras sajter, men inte i den tryckta papperstidningen. Men med det sagt: Hundratals beslut fattas varje dag om vad som ska publiceras och inte, och ibland blir det inte helt rätt.

Det är på ett sätt förlösande att se vilket engagemang som finns för det vi gör och inte gör. Vi hoppas på en engagerad publik även framöver.