Bakgrund: Om terrorn i TV4Nyheterna

Närmast dagligen sker terrordåd med dödsoffer i olika länder. Vissa attacker uppmärksammas mer än andra i medier här i Sverige. Är då vissa liv mer värda än andra? Gör vi skillnad på liv och liv? Är det mindre viktigt när oskyldiga människor i, exempelvis Turkiet, dödas av terrorister? Frågor kommer till vår redaktion.

Det självskrivna svaret är: Nej.

Attackerna i Paris i november 2015 markerade ett nytt, mörkt kapitel för det moderna – sedan decennier demokratiska och öppna – Europa.

Den 22 mars ser vi att det fått en skrämmande fortsättning. Vi ser hur själva hjärtat i EU – Bryssel, med sina institutioner för samarbete mellan fria länder – attackeras av blodiga dåd. Indoktrinerade mördare omsätter sin taktik i Europas politiska mittpunkt, något vi inte drabbats av tidigare på samma sätt. Jag har tagit upp det förut och gör det igen: Denna typ av terror i ett fritt och demokratiskt europeiskt land ger mer omfattande konsekvenser än bara det tragiska som händer i stunden. Den kommer att leda till ännu mer av det vi egentligen inte vill se i vårt samhälle: Mer av kontroller, mer av misstänksamhet mellan människor, mer av ofrihet.

Att TV4Nyheterna rapporterar intensivt om detta är självklart. Det är, sorgligt nog, ytterligare en svart milstolpe. Det betyder inte att andra människoliv skulle vara mindre värda. Det betyder att vi fått en ny, mer obehaglig bild av vår närhet, som kommer att påverka vårt sätt att leva.