Nya bilder av sockerbagaren som blev terrorist

Nyhetsveckan börjar som den förra slutar: Med politisk turbulens och ett pressat, grönt regeringsparti. TV4Nyheterna sänder givetvis direkt i TV4Play.

Live är, kan man konstatera, något av livsluften för en nyhetsredaktion 2016. Att inte finnas i direktsändning när det händer är som att kapitulera inför uppgiften att vara en relevant nyhetsförmedlare. Det är också därför vi, i likhet med många andra redaktioner, satsar hårdare än någonsin på att vara vassa live i nyhetslägen.

Direktsändningar digitalt är dock inte allt. Det finns annat angeläget bildberättande – som fördjupar, förklarar och finns där när den hastigt inkallade presskonferensen är över, eller när bomblarmet är avblåst.

TV4Nyheterna utvecklar hela tiden nya sätt att berätta, i takt med att tekniken utvecklas och våra vanor ändras. Nyheternas reporter Stefan Borg var exempelvis först i Sverige med att göra nyhetsinslag i 360-format, när han åkte till Burma och ”tog med” sig tittarna genom den unika kameran. Vi var först ute bland de stora redaktionerna med förklarande, animerade klipp, något som nu många andra tagit efter.

I dag publicerar vi en ny specialdokumentär om terroristen Mohammed Aziz Belkaid, utpekad som en av hjärnorna bakom terrordåden i Paris och Bryssel. TV4Nyheterna kan visa helt nya bilder av sockerbagaren som valde blodets väg, och som lämnat de anhöriga i chock. I flera år bodde Belkaid i Märsta utanför Stockholm. Vår reporter Lennart Hultman–Boye och redigerare Fredrik Ekdahl har producerat en intressant och formmässigt stark berättelse som kommer längre än många andra försök den senaste tiden. Missa inte det.

Det är en spännande måndag av andra skäl.

Ett av våra tidiga, virala klipp handlar om den seglivade myten om mödomshinnan. Klippet var en av flera digitala delar av Kalla faktas uppmärksammade granskning av oskuldskontroller på svenska vårdcentraler, som gav stort eko inte bara i Sverige utan i många länder runt om i världen. Just i dag, måndag, firar vi Kalla fakta och den envise grävaren Per Hermanrud, som i förra veckan tilldelades ett prestigefyllt silver för själva Kalla fakta-programmet när världens bästa tv korades i Las Vegas. Grattis Per – och teamet med Phil Poysti, Aleks Vujanovic, Stefan Stjerna, Fredrik Kron, Bengt Stenvall, Per Norman, Cecilia Wanger, Andreas Haglind och Nicke Nordmark. Kul!

 

Per Hermanrud – värdig silverpristagare i New York Film Festival – firas på redaktionen.