Höjd säkerhet – och fortsatt bevakning

Efter den otäcka attacken mot DN:s reportageteam i Irak får vi frågor kring säkerheten och hur TV4Nyheterna agerar. Vilka analyser gör vi? Vilka åtgärder vidtar vi för att på plats minimera riskerna när vi bevakar konfliktområden?

Svaret är, som jag framhållit flera gånger tidigare, att vi har ett mer omfattande säkerhetsarbete nu än tidigare för alla våra så kallade riskresor. Det har flera orsaker. En är att respekten för journalister överlag – tyvärr – har minskat betydligt. Krigförande parter kan sprida sina budskap via egna sociala kanaler och behöver inte traditionella medier på samma sätt som förut för att bilden av det som händer ska nå ut. Journalister betraktas inte sällan som störande moment och fria villebråd.

Vårt team med Samir Abu Eid och Daniel Zdolsek åkte snabbt ner till Erbil när offensiven mot IS i Mosul inleddes i förra veckan, och har nu återvänt till Amman respektive Sverige. Ett nytt team är nu på väg ner igen, med ett ambitiöst säkerhetsarrangemang där flera åtgärder vidtas för att minska riskerna.

Det som nu händer i området kring Mosul är av extremt stort allmänintresse. Det kommer att påverka inte bara de miljontals människor som lever på plats, utan hela den segdragna och blodiga konflikt i regionen som gett svallvågor över i princip hela världen. Vårt journalistiska uppdrag och främsta ambition är att rapportera och analysera utan mellanhänder, även i säkerhetsmässigt svåra situationer som denna.