Prestigefulla nomineringar till Kalla fakta

Kalla fakta avslöjade hur Migrationsverket ignorerade larm om övergrepp på asylboendet Trängslet. Narjis var en av dem som berättade i programmet. 

Det är lätt att bli matt när fejkade nyheter och ”alternativa fakta” florerar i en aldrig tidigare skådad omfattning. Grundbulten för alla seriösa redaktioner består i alla fall: Det som publiceras ska vara sant, relevant och inom ramen för vad grundlagen säger om yttrandefriheten (vi hetsar inte mot folkgrupp, till exempel).

Kalla fakta är Sveriges äldsta grävprogram i tv, och leds också av dessa grundläggande publicistiska riktlinjer – har alltid gjort.

Under senare tid är det många som talat om Kalla fakta. Redaktionen har under det senaste året gjort flera uppmärksammade avslöjanden, senast i fallet med den misstänkta korruptionshärvan på Fastighetsverket. Avslöjandet har dominerat medierapporteringen periodvis och för närvarande pågår en utredning med sex personer misstänkta.

Det är inte bara i Sverige som Kalla fakta uppmärksammas för sina viktiga – riktiga –  fakta. Det kommer även kvitton från prestigefyllda internationella sammanhang.

Hela fyra Kalla fakta-granskningar nomineras nu i New York Film Festivals, det som kan kallas “VM i tv”. Här koras världens bästa tv- och filmproduktioner i stenhård konkurrens. Förra året belönades Kalla faktas avslöjande om oskuldskontroller med ett fint silver och i år har alltså fyra program chans:

Pensionsbluffarna  av Sara Recabarren  och Phil Poysti

Mitt barn är en IS-soldat av Sara Recabarren och Phil Poysti

Kvinnorna på Trängslet av Camilla Ziedorn, Lovisa Thuresson och Jocke Söderqvist

Krigsbrottslingar mitt ibland oss av Per Hermanrud, Phil Poysti,  Lovisa Thuresson och Stefan Stjerna

Om nomineringarna räcker hela vägen till pris återstår att se – det avgörs i Las Vegas den 25 april. Oavsett hur det går är nomineringarna givetvis ett stort och viktigt erkännande för Sveriges äldsta grävprogram, i allra högsta grad “alive and kicking”. Grattis alla nominerade och hela Kalla fakta-redaktionen!